-->

Thursday, 31 December 2015

Bombay Blood Group

Apa itu  Bombay Blood Group ? Bombay Blood Group ni macam mana ? 

Assalamualaikum ,
satu jam lagi sehingga tahun baru ....macam mana dengan azam tahun 2015? Dapat laksanakan tak? Kalau tak,kita geng ,sep sikit ! ohoho..

Baiklah post kali ni nak cerita sikit pasal Bombay Blood Group . Terlebih dahulu nak cakap ,feel free to correct me if any of my statement below ada tersalah facts ke apa ok ? Kita sama-sama belajar ... :)


Credit kepada atiqah shazwani sebab mulakan topik ni dahulu dekat Forum I-learn (student portal) ...tetiba semangat nak tahu tu macam membuak hehehe ...dan kami berdua sangat cool kerana membincangkan perkara ni dengan teramatlah serius seperti ianya ada di dalam syllabus...hehehehehe :D

Jadi kenapa nama dia Bombay ? Ha,kalau nak tau ianya dinamakan sebagai Bombay sebab dijumpai pertama kali manusia yang mempunyai darah macam ni di  Bombay (Mumbai)  , India . Darah seperti ini sangatlah rare , seorang dari 250 000  rakyat di india atau seorang dari million people in Europe mempunyai darah Bombay ni , Dekat Malaysia ada tak ? Well,terjumpa article The Star Online 27th November 2015 ,baru lagi !! Nak baca boleh click SINI

 Kalau nak penerangan dalam Bahasa Inggeris inilah dia :

"The Hh (Bombay) blood group contains one antigen, the H antigen, which is found on virtually all RBCs and is the building block for the production of the antigens within the ABO blood group. 
H antigen deficiency is known as the "Bombay phenotype"
 They couldn't produce A & B antigen due to LACK of H antigen .

Common H phenotypes
The two common H phenotypes are "secretor" and "non-secretor".

Secretor (common)
H antigen is expressed on RBCs.
H antigen is expressed in saliva.
No anti-H is produced.
Genotype: H/H or H/h;

Non secretor (common)
H antigen is present on RBCs.
H antigen is absent from saliva.
No anti-H is produced.
Genotype: H/H or H/h;
 


Bombay phenotype
H antigen is not expressed on RBCs.
H antigen is not found in saliva.
Serum contains anti-H.
Genotype: h/h

Para-Bombay phenotype
H antigen is weakly expressed on RBCs.
H antigen may be present or absent in saliva.
Serum contains anti-H.
Genotype: (H)


Referring to your question ...the common ABO blood group member have these H antigen expressed /present on RBC/ saliva ...so they are not producing Anti - H ....this is why the Bombay phenotype can transfuse their blood to the ABO member . "

Penerangan dekat atas ni yang kita balas dekat atiqah dlm forum hehe ,faham tak ? hehe Meh kita cerita dlm bm bagi senang faham .

Orang yang termasuk dalam golongan Bombay ni memunyai darah yang unik ,mostly blood type mereka O . Rhesus mereka normally O+ve. 
Kenapa diorang ni darah O? Sebabnya mereka kekurangan atau tiada antigen H (capital H ye) . Mostly kita semua ada antigen H . Genotype kita either H/H atau H/h . Apa function antigen H ? Antigen H ni sangat penting,dia kira mcm bahan utama untuk buat antigen yg lain iaitu A dan B . So bila mereka yang group darah Bombay ni tak ada antigen H ,macam mana diorang nak buat antigen A dan B ? Sebab tu mostly mereka berdarah O . Maka bila mereka tidak mempunyai antigen H ,secara automatik darah mereka akan menghasilkan Anti- H . 

Bercakap mengenai pemindahan darah ,mereka yang group Bombay ni boleh tak pindahkan darah kepada orang orang yang berdarah normal (ABO group) ? Jawapannya boleh ,tak ada masalah ,sebab apa ? Sebabnya ,orang yang berdarah normal diorang ada antigen H ,darah diorang dah kenal antigen H ni ,jadi bila Bombay yang tak ada antigen H ni nak derma darah ,tak ada masalah pun . 

Macam mana pulak kalau orang yang berdarah normal yang nak derma pada Bombay group ni ? Jawapan : TIDAK BOLEH .. kenapa ? Sebab Bombay ada Anti - H . Kalau tarnsfusion of blood terjadi maka akan berlakunya coagulation of blood ..boleh menyebabkan kematian . 

In case awak yang baca ni mempunyai pemikiran sama seperti Atiqah Shazwani ,tidak berpuas hati dan tertanya-tanya , " Bombay kan ada Anti - H ,lepastu macam mana dia boleh transfer dekat ABO - Group ? Nanti coagulate la jugak " 
Ok macamni ,sila guna logik tentang darah O . Macam yang kita semua tau ,darah O tak ada antigen A dan B ,dia ada Anti-A dan B ,tapi dia still boleh transfer blood dekat A,B dan AB kan ? Infact darah O adalah universal donor . 

Sama jugak dengan Rhesus ,gunakan logik rhesus . Rhesus +ve boleh terima rhesus +ve dan -ve . 
Faham tak sekarang ? Boleh tak kaitkan dua logik dekat atas ni dengan logik Bombay ? 

Hehe baiklah sekian sahaja post kita pada harini . Sekali sekala baca benda macamni boleh tambah info Am ...Walaupun awak bukan course sains ,mana la tau satu hari nanti ada orang terdekat dengan awak baru tau yang dia ni darah Bombay group tu ,takpun tetiba ada orang tanya ke ...haaaa ..boleh acah -acah terer explain dekat dia ,tak payah dia susah -susah nak serach dekat wiki . Wiki tu bukannya betul sangat  dah la serabut hahahahha . Ok ,bye! Selamat Tahun Baru 2016 !!!!:D

No comments:

Post a Comment