-->

Friday, 17 April 2015

Macam Mana Nak Letak Lagu Youtube Dekat Blog (Updated 2015)

Macam mana nak letak lagu dari Youtube dekat blog. Macam mana nak set autoplay dekat video youtube 2015 . Macam mana nak hide video dekat blog .  Updated post 2015. 

It's 4.23 a.m. and I'm on blog . I just discovered how to get an old Youtube embedded code and how to set it to Autoplay . Incase if you're that type who always change your song on blog you'll probably  noticed that Youtube has removed the Old-embedded code for videos because they find only small percentages of users using it ,but hey that small percentage over billions of users are actually that lots though . 

*Tukar balik bahasa melayu .
So,siapa yang sebelum ni selalu pakai code dekat Youtube lepastu pilih 'old embed code' harap maklum yang cara tu tak boleh pakai sebab Youtube dah remove weyh. Sedih. Jadi, setelah di GOOGLE berpuluh kali *ceh tipu je tapi ada la dlm 10 kali Google , dan setelah usik sana usik sini. Finally I managed to get the tricks . Hebat kan ,dah boleh ambil subject coding . lol . Baik , mari kita mulakan . 

Eventually ,ni la rupa dia bila kau nak copy code . Tiada lagi old embed code ,tiada lagi . 


Step 1 . 
Click link ni Youtube Code Generator
Then anda akan ke site seperti ini . Tak jangan risau dalam screenshot tu I've cropped half of the site sebab banyak ads . BLERGH I HATE ADS . 




Step 2 . 
Copy URL  youtube yang korang nak letak dekat blog . Ye,dekat site kata 'copy the last part of the url' but its ok to copy full . It won't harm . No worries . Then click 'generate' ,you'll get 4 different kind of codes which are ' Standard definition embed ' , ' wide screen embed ( high def ) ' , ' Wide screen embed (higher quality) ' , 'wide screen embed ( normal) ' .
You can choose either 1 ,well I picked the ' wide screen embed ( normal) ' sebab risau kalau HD dia lembab bila load . Ok so copy link yang dah degenerated and paste dekat Words sebab ada sikit nak kena edit code tu . 





Step 3 
So,as u pasted the code , perasan tak dekat code tu dia set 'autoplay=0' . Jadi korang kena gantikan 0 dengan satu . Which means jadi ' autoplay=1' . Dah buat ? Jadi macam biasa pergi dekat Dashboard > Layout > Add A gadget > HTML / JavaScript . Click save and cuba 'View blog' ,kalau video tu play sendiri maknanya anda telah berjaya ! Kalau tak jadi cuba check balik code tadi ,kot-kot ada link tersplit dua atau terjarak . Ye HTML code sangat leceh . Dia tak boleh silap walau sikit,nanti semua tak jadi . Untuk yang dah berjaya ,sabar dulu ,ada step seterusnya untuk Hide video tu ! 





Step 4 (Hide video ) 
Bukak balik code korang dekat 'layout' ,perasan tak dekat code tu ada 'width' and 'height' and 'width dengan height' ni ada nilai . Apa yang korang kena lakukan ,tukarkan nilai dia kepada satu . Dia akan jadi macam ni 'width = 1' , 'height=1' . 





Step 5 ( Final Step -  Blank kan tittle) 
Bila korang dah tukar code 'autoplay = 1 ' , ' height=1', 'width=1' dan tekan save ,bila check blog korang balik mesti dia ada perkataan ' View on Youtube' . 



Ha siapa tak suka kita geng! Semak ok benda tu . Kalau kau jenis yang tak kisah tak pe ,cukup la sampai step 4 . lol . Korang bukak balik code tadi , dekat part last sekali code tu dia ada  ' blank">View on YouTube</a> ' kan ? so korang delete la 'View On Youtube ' dan biarkan kosong . So dia akan jadi macamni  ' blank"></a> '  .  




 And macam biasa lepastu click save. Check dekat blog ,kalau perkataan 'View On Youtube dah hilang' , video pun dah tersorok dan lagu autoplay sendiri ,maknanya korang dah berjaya !!!! Tahniah!

Code korang at the end akan jadi macam ni 


Siapa yang berjaya tu tinggalkan la komen dekat bawah ,nak tau jugak berapa ramai yang jadi . Oh and jangan lupa click Nuffnang banner dekat belah kanan atas sekali ,penat taip tau !  Thanks !  :P 


I'll update more tips & tricks untuk blog ok ! Stay updated ! :)

5 comments: