-->

Monday, 9 December 2013

Cara nak letak lagu / youtube player / background music dekat blog

Macam mana nak letak lagu / Youtube / background music dekat blog ? Macam mana nak sembunyikan player? 

Biar 'blog guru' tunjukkan . *muntah
Oh ha,sebelum tu nak ingatkan ... nak buat ni perlukan kesabaran yang teramatlah tinggi ,setinggi Gunung Kinabalu . Serius *buat muka serius . And kalau nak letak lagu dekat blog sebenarnya ada banyak player lain yang boleh dipilih cam 'full musik', 'SCM player' etc . Tapi tutorial ni Tiha pilih 'Youtube' player je sebab senang and banyak lagu/video boleh pilih from You tube . Lagi satu, jangan pilih video dari official account artis especially 'Vevo' sebab memori dia besar,nanti tak dapat nak hide and video yang 'HD' pun tak boleh tau ! Ingat tu! Kalau tak nanti usaha korang sesia je .




Step 1.  Pergi dekat Youtube . Pilih lagu mana yang nak letak as background music . Lepastu scroll ke bawah ,click 'share' --> 'embed' --> tick dekat ' use old embed code' ---> copy code yang diberi






Step 2 . Bukak dashboard,click layout --> ' add a gadget' * pilih la mana-mana yang korang nak letak
-->  'HTML java script ' ---> paste balik code yang dah copy tadi







Kini anda dah berjaya ..ehhh nanti jap .. belum habis lagi .. player yang korang letak tu ,dia akan jadi besar and dia tak dapat nak play sendiri kan ? So, here's the toughest part of all .




Step 3 . Check balik code yang korang dah paste tadi , paste pulak code yang ni ' autoplay=1&loop=1 ' setiap kali korang nampak ada 'amp' . contohnya macamni ..



 Kiranya korang kena paste code ni empat kali . Pstikan code korang tak terpisah ,bila dah paste,sebab nnti benda ni tak akan berjaya . Lepas dah paste cuba save ,then check dekat blog ,video yang korang pilih tu play sendiri tak . Kalau tak korang kena check balik code tadi,pastikan semuanya betul and tak ada terjarak ke ape . Kalau dah berjaya mari ke step yang seterusnya.




Step 4 . Cara nak hilangkan/sembunyikan player/video . Dah jangan merungut. Kan aku dah kata tutorial ni memerlukan kesabaran yang teramatlah tinggi . Ok, sekarang korang check balik code tadi .. dekat 'width' dengan 'height' tukarkan saiz dia kepada 1 . ye . Kiranya 'width' dia 1 dan 'height' dia pun 1  macam ni .




Dah ? Click 'save arrangement' check blog korang lagu tu keluar tak ? Kalau tak maknaye video yang korang pilih saiz dia besar sangat so dia takboleh play . Korang kena search dekat youtube lagu yang sama tapi video dia tak HD and bukan dari official accout macam Vevo etc . Faham ? Tak faham pun buat-buat faham jela .

Kepada sesiapa yang berjaya tu tahniah la ..anda seorang yang sungguh penyabar . Nah hadiah sebab hang  dah berjaya *hulur coklat


9 comments: